Om du er i Praha og går lei av bylarm og folksomme gater, ta en tur i det grønne. Stromovka park er Prahas største med mange aktiviteter for de yngste.

Parken for alle i Praha

Stromovka park er et populært rekreasjonsområde for byens innbyggere. Parken er en svær, grønn lunge, med flere andedammer og er omgitt av flotte, fullvokste trær av alle slags arter. Store gressplener benyttes til ballspill, og bikkjene har en egen slette der de kan leke med hverandre. Flere steder er det lagt opp til at man kan grille mat og hygge seg.

De sporty jogger og går på rollerblades på egne stier og veier. Innimellom rusler foreldre med unger i trillevogner. For de minste finnes det flere lekeplasser med husker, sklier og klatrestativ. Midt i Stromovka finnes det også et par kaféer og restauranter som egner seg mest til å slukke tørsten.

Gammelt jaktområde i Praha

Parken ble anlagt allerede i 1268, da Ottakar II regjerte i Bohemia. Frem til Stromovka ble åpnet for allmuen i 1804, var dette stedet der de lateste adelige dro for å jakte på hjort, rådyr og fugl. Dagens andedammer ble brukt til oppdrett av fisk, og til roing av adelige damer som skulle imponeres. Dammene får vannet sitt fra Voltava som renner nordøst for parken. Om du rusler over et par broer, kommer du til Prahas zoologiske hage. Der finner du også den botaniske hagen og Troja Slott.

Rent og trygt

Det er rent og pent i Stromovka, med velstelte plener og ell verdens plantevekster. I og omkring parken finnes det en rekke ting å holde på med, for både voksne og barn. Om du og dere skulle trenge noen timer med frisk luft og grønne enger, er dette et godt alternativ. Det finnes ikke noe å være nervøs for i parken, annet enn en og annen flott på sommerstid (sjekk ungene før de legger seg om kvelden). De eneste som kjører bil gjennom den store parken, er enten gartnerne eller politiet.

Komme seg til Stormovka

Trikkestoppen Vystaviste ligger rett ved et flott expo-område. Dette er kanskje den enkleste ankomsten til parken. Ankommer du med metro til Hradcanska stasjon, bør du bruke smarttelefon med navigasjon for å finne inngangen til parken. Fra Hradcanska tar det omtrent 10 minutter å gå.

Hva du finner i Stormovka

  • I området ved Vystaviste ligger Praha Planetarium i begynnelsen av parken. Planetariet er verdt å få med seg om man liker stjernetitting. Praha har også et annet bra observatorium på Petrin-høyden, om du vil se mer på stjernene.
  • Om sommeren er det også et tivoli i dette området av Stromovka. Tivoliet er ganske bråkete (de spiller høy musikk), men med garantert moro for de yngste.
  • Midt i parken ligger kaféen og restauranten Vozovna. Maten er grei, og kaféen har en meget bra lekeplass for de aller yngste.
  • Flere steder i parken finner du velutstyrte lekeplasser for de minste småtrollene.
  • I midten av parken ligger det flere dammer. Et par av de kan man vasse og bade i, eller mate endene med medbrakte brødbiter.

annonse